4.01.2012 г.

Преход от Карлово до хижа Васил Левски


Карлово е град в Централна България. Намира се в южното подножие на Стара Планина и може да бъде изходна точка за изкачване на в. Ботев. Маршрутът до х."Левски" е част от маршрута до върха.
             В този материал разглеждаме преходът от г. Карлово, през  х. "Хубавец", х. "Балкански рози" до х. "Васил Левски".
            Надморската височина на Карлово е около 380 м. а на хижа „Левски” – 1450 м. Това прави денивелация от приблизително един километър, но като се има предвид, че двата обекта се намират на разстояние от около 14 -15 км. изкачването до хижата не е никак стръмно, с изключения на няколко къси участъка в началото и в края на прехода. Самата пътека е скалиста, неравна и осеяна с камъни. Този вид терен изисква внимание към всяка стъпка. При евентуално стъпване на криво (което често се случва при подобни участъци) освен здрави крака, високата стегната в глезена обувка ще си каже думата.
            Изходната точка в Карлово е парк „Водопада”. Той се намира в най-северната част на града. От ЖП гарата, както и от автогарата се стига за около 30 минути ходене пеша по бул. „Ал.Стамболийски”, през центъра на града и ул. „Водопад”
        Пътеката се намира в дефилето на „Стара река”, като се върви срещу течението. Маркировката, която обозначава вярната посока, е БЯЛО СИНЬО БЯЛО. Маршрутът стартира със стръмно изкачване по песъчлив терен, което за около 20 минути извежда до портата на „Парк Централен Балкан”. От тук изкачването продължава по скалисти неравни пътеки, които извеждат до 1-2 панорамни гледки към Карлово и равнините в ниското. Това са и единствените панорами, които се срещат по пътя до хижа „Левски”.

            В различните публикувани в интернет материали, се посочва различно време за преминаването от точка до точка по маршрута. Тук публикуваме времето, за което ние преодоляхме дестанциите с установения от нас ритъм спрямо собствената ни физическа подготовка и атмосферните условия – нещо което всеки предварително трябва да предвиди. При дъждовно време някои от участъците могат да бъдат много хлъзгави, което да ги направи значително по-трудни и по-скъпи откъм време. За това е добре винаги да бъдат предвиждани допълнителни часове към тези, които са дадени като информация. 
Поглед над дефилето на р."Стара Река"
            След около 20 мин. изкачване в началото на прехода, се достига до символична дървена порта, която обозначава навлизането в "Парк Централен Балкан", няколко десетки метра след нея следва спускане към нивото на реката, която маршрутът следва. От тук движението е единствено през гората.

      Пътеката е добре маркирана върху камъни, дървета и табели през целият преход. Разстоянието от  Портала на „ Парк Централен Балкан” до първата хижа по пътя -х.”Хубавец”   е приблизително 50-60 минути. По средата на разстоянието между дървената порта и първата хижа по вашият маршрут, ще достигнете до Бараж – малък воден бент, който прегражда реката. Стигнете ли до него, значи сте на половината път до х. „Хубавец”.  От там до х.”Балкански Рози” се стига отново за 50-60 минути. След втората хижа започва по-стръмно изкачване към хижа „Левски”, до която стигаме за около 60 минути.
х."Левски"
            От хижа „Левски“ има пътека, която за около 4,5 часа ви отвежда до хижа „Рай“, от тази пътека също така се отклонява и маршрутът водещ към заслон Ботев, а от там и към връх Ботев, но този преход ще бъде описан в друг материал. Хижа „Левски“ може да бъде и изходна точка за изкачване на връх Голям Купен, но и тази информация ще публикуваме в друг материал.
            На 15 минути от х. "Левски" се намира водопад "Карловско пръскало".Обявен за природна забележителност през 1965г. Достига височина от приблизително 30 метра. Пътеката, която води към него, е по-слабо отъпкана и на места тясна и опасна в сравнение с  тази, по която се стига до хижите, но гледката на пръскалото си струва.
Карловско Пръскало
            Преходът от Карлово до х. "Левски" И ОБРАТНО може да се преодолее и за 1 ден, при добри условия и средна физическа подготовка и може да послужи като много добра тренировка за по-дълги и тежки маршрути. Времето за връщане от х. "Левски" до Карлово съвсем спокойно може да бъде съкратено минимум с един час, дори можете да се възползвате от някои от панорамните кътчета за отмора. 

















5 коментара:

  1. Миналото лято сам тръгнах в 9.15 часа от хижа Вихрен. Бях на върха, после на Кутело, после отидох на Кончето до мястото, където на ляво се спуска пътеката на обратно, и има няколко метални релси за колове. После покрай казаните, и накрая отново на хижа Вихрен. в 18.30 часа. Беше прекрасно време! За пръв път ми беше, за човек като мен 52-и набор, мисля че добре се справих. Емоцията е велика!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Хижа Хубавец вече има сайт. http://hubavetz.com/
    Заповядайте и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Информацията ми беше много полезна. Благодря!
    Нашата група направи маршрута този уикенд и с бавно ходене и спиране за обяд го взехме за 6 часа и половина. След хижа Хубавец става наистина приказно :)

    ОтговорИзтриване
  5. Най хубавата хижа и прехода до нея е уникален нека всеки да посетят това място и да се насладят на природата Бай Вълко е най добрият хижяр посетете и ще останете доволни!!

    ОтговорИзтриване