25.01.2012 г.

Как да предвидим времето в планината - Част първа


                Планинският туризъм, алпинизмът, както и различните спортове и занимания, свързани с пребиваване в планината, са многопластови дейности, които развиват у практикуващия цялостен комплекс от качества, способности и познания относно успешния и безопасен престой по височините. Подходът към всеки планински поход е свързан с подходяща физическа подготовка, сезонна екипировка, предварителна проверка на маршрута ако той е нов и непреминаван, както и запознаване с терена и ключовите места, които биха могли да крият опасности.
                Основен и много важен момент винаги е запознаването с предстоящите атмосферни условия, които ще съпътстват приключението. Съобразяването на индивидуалната подготовка и опитност именно с тези условия може да е ключово за успешното пребиваване в планината, а понякога дори може да бъде и жизненоважно.  Съществува изобилие от съвременни средства, чрез които лесно може да се направи внимателен анализ и проверка на времето. Но  когато се говори за планина, често съпътстващата дума е „непредсказуемо“. Понякога дори най-подробните прогнози могат да се окажат неактуални в даден момент и в дадена местност.
                В природата съществуват някои закономерности, които могат да послужат като методи за предсказване на потенциално влошаване на условията на средата.  В настоящия материал ще бъдат описани именно някои от тези промени в околната природа, възоснова на които може да бъде направена прогноза за предстоящите атмосферни условия. Тези методи невинаги са абсолютно категорични, но съществуват далеч преди да се родят съвременните такива, и винаги трябва да бъдат взимани предвид.
                В тази първа част на темата ще бъдат разгледани закономерностите, свързани с движението на облаците и тяхната форма, наситеността на цветовете при изгрев и залез, наблюдения на Луната, наблюдения на дъги и следене на влагата във въздуха. Наблюдаваните промени в животинския и растителния свят при предстояща промяна на времето са разгледани подробно във втора част на материала.



Атмосферно налягане:
                Промяната на налягането във въздуха означава промяна във времето. По-голямата част от измененията, които се случват с околната среда преди разваляне на времето, са именно нейната реакция на промененото атмосферно налягане. Това, което трябва да се научим да разпознаваме, са точно тези белези на реакция .
                Промяната на налягането от високо към ниско често води до поява на облаци и валежи. Повишаването обикновено води със себе си чист и ясен ден.  Един много лесен метод за определяне на налягането е димът от лагерния огън. При високи стойности, той се издига постоянно нагоре.  Когато  димът започне да образува въртеливи или низходящи движения и не се издига, може да се очаква влошаване на времето.

Облаци:
                Облаците могат да се различават по своята форма, височина или цвят. Способността да бъдат разчитани правилно може да бъде много важна в прогнозирането на предстоящите условия.  Важно е да се знае, че не всички облаци носят бури и дъждове, някои формации могат да бъдат признак и за хубаво време.
                Облаците, които на цвят са бели, по-фини и разположени високо в атмосферата, са белег за предстоящ хубав ден. Буреносните облаци обикновено са тъмни и се носят по-ниско над земята. Те доста често се движат взаимно, свързани на групи. Приближаващите облаци със сивкав воал задължително носят много по-влажно време.
Купесто-дъждовните облаци рано сутрин увеличават шансовете за тежки климатични условия през целия ден. 
Перестите облаци високо в небето могат да бъдат белег за влошаване на времето в следващите 36 часа.
Облаци, които се движат в различни посоки (например един слой на север, друг слой на запад) са белег за лоши метеорологични условия и дори могат да предхождат градушка.
Облак с кръгъл връх и плоска основа вероятно носи валежи.
Когато малките отделни облаци започнат да се съединяват един с друг и да се сгъстяват, обикновено следва дъжд.
Облачната покривка в зимно време може да бъде положителен белег, защото тя спира отделянето на слънчевата радиация от земята и по този начин нощта остава по-топла. Ясните зимни нощи обикновено са много студени, особено в планината.
    
Цветът на небето:
                В България големите въздушни течения нахлуват от запад и се движат в посока изток. Когато  слънчевата светлина осветява небето сутрин или вечер, тя го прави под много малък ъгъл, което прави червеният край на светлинния спектър много по-видим в сравнение със зеления, синия или виолетовия.
Червеното небе при здрач или на зазоряване е един от най-красивите признаци,  по който да се съди за това какво ще бъде времето.
Когато на свечеряване небето е наситено червено на цвят, това е белег, че следващият ден вероятно ще бъде благоприятен.  Това се дължи на слънчевото греене, което преминава през прахови частици, издигнати и разбъркани във въздуха. А причината те да са високо в небето е фронтът от високо налягане, в който се намират. Това е течението, което се движи на изток и ще достигне вашето местоположение през следващия ден.
Обратният ефект се наблюдава, когато изгревът е наситено червен или оранжев. Тогава сухият фронт от високо налягане вече е преминал, и вероятността той да бъде последван от ниско налягане и влажен въздух (който се движи към вас) е голяма.
Трябва да се обърне внимание на това, че тук говорим за цвета на небето и на облаците, а не за цвета на слънчевия диск. 

Лунна корона:
                В някои нощи цветът на Луната е червеникав, това се дължи на високото атмосферно налягане на въздуха, през който бива наблюдавана. Друг път луната е ярка и рязко отчетлива, което е признак на ниско налягане.  Има и случаи,  в които около лунния диск се наблюдава светъл ореол. Този ореол е предизвикан от влагата във въздуха и предвещава дъжд в рамките на следващите 3 дни.

Дъгата:
                Тук отново е в сила закономерността, свързана с посоката на движение на въздушните маси. Ако сутрин при изгрев слънце се наблюдава дъга на запад, това означава, че слънчевите лъчи осветяват влагата по пътя и на изток. Съответно може да се заключи, че приближава лошо време.  Дъга често се наблюдава на изток, след дъжд. Това е знак, че бурята е преминала.Трябва да се има предвид, че сутрешна дъга на запад вещае лошо време !

Влага:
                Лошото време е съпътствано от повишаване на влагата във въздуха. Липсата на роса по сутрешната трева може да бъде един от признаците за влошаване на климатичние условия. Ако рано сутрин тревата е суха - това показва заоблачаване и вятър, което може да означава дъжд. Ако по тревата рано сутрин има роса, вероятността денят да е благоприятен е много по-голяма. Тази проверка не може да бъде надеждна, ако през нощта е падал валеж.
Много хора могат да почувстват влажността на въздуха в косата си. Къдравите коси имат склонност към отпускане и изправяне, а някои прави коси започват да се начупват при наличието на наситен с влага въздух.
Проверка за влага може да се направи и чрез листата на дърветата дъб и клен.  Тези листа са склонни да се къдрят при висока влажност, която обикновено предхожда проливен дъжд.
Боровите шишарки се затварят, когато въздухът е влажен, а при сухо време стоят разтворени.
Ако сутрин преди 07:00 часа вали дъжд, вероятността той да продължи и след 11:00 е малка.


                Това са основните и най-лесни за разпознаване белези на околната среда, които могат да бъдат взимани под внимание при следене на промяна във времето. Животните и растенията също реагират осезаемо на предстоящо влошаване на условията, но характерните черти на промяната в тяхното поведение са описани  във втората част на материала.
                Методите за ориентация в обстановката, които описахме, винаги трябва да бъдат взимани предвид, но не са 100% достоверни и не винаги са валидни. Те могат да варират в различни граници и вероятности. Пребиваването в ненаселени места, гори и планини, винаги е свързано с комплекс от умения, които се придобиват и развиват в течение на времето и най-вече с натрупания опит.  Всяко познание за околната среда, което може да бъде прочетено и споделено, може да бъде от полза, но не е в състояние да опише реалното преживяване, както и всички вероятности. Затова към планината трябва да се подхожда с мисъл и целите, които се поставят, трябва да градират постепенно. 

Снимки: Мирослав Трифонов 

1 коментар: