1.02.2012 г.

Как да предвидим времето в планината - Част втора


                Запознаването с атмосферните условия, които ще съпътстват предстоящо пребиваване в ненаселена местност или планина, са един от основните елементи на подготовката, които трябва да бъдат внимателно проучени непосредствено преди началото на похода. Съвременните методи за проверка и проследяване на промените в климатичните условия могат да дадат изключително точна и детайлна диагноза на времето, но много често в планината то зависи и от други фактори, които понякога го правят до голяма степен непредсказуемо.
                В първата част на този материал описахме някои от основните и най-лесни за разпознаване и проследяване белези, сочещи за предстоящо влошаване на условията в околната среда. Това бяха белезите, свързани главно с неживата природа - като облаци, влага във въздуха, лунна корона, дъга и други. Статията се намира тук. Запознаването с тези особености и закономерности, както и усвояването на практика за тяхното наблюдение, може да бъде изключително ценно и в много случаи - доста полезно качество. 
                В настоящия материал ще опишем някои промени в поведението на живите организми, които предхождат влошаване на времето. Те отново са свързани с обрат на атмосферното налягане от високо към по-ниско, което предизвиква и различно, характерно за условията поведение. 




             Животните са чувствителни към промяната във времето.  Хората са използвали поведението им за предсказване на бури от векове. А възрастните хора в Балкана все още ги използват.
                Една от най-лесните за проследяване реакции е тази на птиците. Спадът на атмосферното налягане, придружено от приближаваща буря, причинява дискомфорт в ушите им. Това ги кара да летят много по-ниско над земята в търсене на облекчение.  Ниско летящите птици са предшественици на лошо време. Големите птици - като ястреби и орли, могат да се различават високо в небето и да бъдат свидетелство за предстоящи благоприятни условия. Врани, летящи по двойки – също.  Големият брой птици по електропровода биха могли да се считат за белег на ниско атмосферно налягане.
            В близост до морското крайбрежие чайките не кацат във водата, когато се задава буря, а търсят убежище на брега. Изтеглянето им по-навътре в сушата свидетелства за по-сериозно влошаване на времето.
Непосредствено преди буря птиците замлъкват. А когато по време на дъжд започват да пеят, това показва, че краят на бурята е близо. Ако птиците се хранят по време на буря, това означава, че тя ще продължи дълго.
Летящи в края на деня прилепи, предхождат хубаво време.
           По обширните планински пасища често се срещат стада от крави или овце. Дори те могат да бъдат интересни за наблюдение. Овцете, отправящи се към по-високите полета и разпръскващи се по тях, показват хубав ден. Ако в едно стадо бикът предвожда кравите на паша, се очаква дъжд. Крави, предвождащи бик, свидетелстват по-скоро за несигурно време. Говедата са склонни да се скупчват и да стоят едно до друго в лошо време. Също така при наличието на вятър те ориентират телата си с глави, противоположни на посоката, от която вятърът духа. Конете или говедата протягат вратовете и душат въздуха преди буря. Снижилите се и налягали ниско по тревата крави могат да бъдат характерен признак за приближаващи се гръмотевици.
            Като цяло животните стават неспокойни преди буря, дори домашните животни. Кокошките започват да търсят място за спане през деня, кучетата ядат трева, котките са склонни да мият зад ушите си и да кихат, свинете също стават неспокойни.
Ако през деня започнат да се срещат костенурки по-често от обикновеното, причината за тяхното движение вероятно е в предстоящо разваляне на времето през следващите 1-2 дни. Тогава те бавно се отправят към по-високи места.  Намирането на свежа змийска кожа също може да е знак за дъждовно време. Знак за хубаво време може да бъде жабите, които пеят вечер.
         Пчелите и пеперудите изпълват ливадите през хубавите дни. Те са изключително деликатни и много чувствителни и вероятно реагират на промяна в температурата и в налягането преди всички останали. Когато пчелите се скрият от ливадите, се очаква дъжд.
        Другите индикации при насекомите могат да бъдат движещите се паяци, напускащи своите мрежи. Преди дъжд мухите се събират в къщите и затворените пространства, и стават по-агресивни. Същото се отнася и за комарите. Щурците свирят по-силно от обичайното преди буря. Наличието на голям брой светулки свидетелства за предстоящо хубаво време.
          Мравките се активизират 2-3 дни преди настъпването на дъждовно време и започват да поправят стените на своите мравуняци, като ги правят по-стръмни, за да се стича повече вода по тях, което ги пази от наводняване.
Сутрешната роса по паяжините, която скоро изсъхва, показва предстоящ хубав ден. Същото се отнася и за сутрешната роса по тревите. 
        Летящите във въздуха паяжини показват много сухо време. А през есента, летящите на залез слънце паяжини могат да предхождат много студена нощ.
Има една много интересна формула, по която може да се пресметне температурата на въздуха въз основа на честотата на свиренето на щурец. През зимата щурците почиват в почвата, но през топлите месеци са навън и могат лесно да се чуят. Звукът, който издават, се получава в резултат на триенето между крилцата или задните им крака, които са леко назъбени. В прохладно време песента им е по-спокойна, докато в по-топлите дни или нощи става по-учестена. За да се конвертира тяхното свирене в градуси по Целзий, се преброява броят на чуруликанията в 25 секунди, разделя се на 3 и към полученото се добавя 4, за да се получи температурата.  Пример: 48 чуруликания (за 25 секунди) разделени на 3 + 4 = 20 градуса. Като резултатът е груба сметка.
           На промяна на околната среда реагират и растенията. Те отделят отпадъците си в ниско атмосферно налягане, като генерират различни миризми. Уханието на цветята е по-силно във влажен въздух, който може да предхожда дъждовно време.
Същото се отнася и за почвата. И тя реагира на влага и на понижено налягане. Когато налягането спадне, в районите около блатата започват осезаемо да се усещат по-наситени и неприятни миризми. Това се дължи на метана, който се освобождава от тях под засиления натиск на въздуха. 


          Всичко в природата реагира на промените като цялостен организъм - по определени, изградени и работещи в хармония механизми. Откриването и разбирането дори на част от тези принципи може да направи и човека част от тази хармония.  Всяко едно прочетено или споделено познание би могло да обогати неговия опит и подготовка. По този начин планината може да стане по-безопасна, позната и естествена среда за пребиваване.
               Тези методи за ориентация трябва да бъдат наблюдавани и да бъдат взимани предвид, но много често могат да бъдат повлияни от различни странични фактори и особености на средата. Това ги прави вариращи и не 100% - валидни при всички условия. Основният комплекс от качества и познания се трупа от личен опит в реална среда,  а  прочетеното тук може да послужи като основ,  над която да се изграждат тези реални представи.  


Снимки: интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар